Besproeien tuin in de zomer

Besproeien tuin in de zomer

  • 18 april 2017
  • Tuin

De zomer is de tijd dat elke verwoede tuinier eindelijk de vruchten kan plukken van al z’n arbeid. De fleurige bloemen wuiven je tegemoet en verspreiden een heerlijke bloemengeur over de hele tuin. Hoewel je kleurige tuin nu juist alleen maar vakantiegevoelens bij je oproept, hebben bloemen en planten juist in deze tijd de meeste aandacht nodig.

Bloemen en planten bestaan voor bijna 95% uit water. Het is gedurende de zomer dat ze hier het meest van verliezen. Om die reden moeten ze juist gedurende deze tijd regelmatig besproeid worden.

Er zit echter een addertje onder het gras. Je kunt ze namelijk niet op elk gewenst moment van de dag besproeien. Doe je het midden op de dag dan heeft dit vanwege de sterke zon en de hoge temperaturen juist alleen maar een negatief effect op de planten.

De beste tijd om je planten en bloemen te bewateren is ’s avonds en ’s morgens. De temperaturen zijn dan nog niet zo hoog, en het water zal hierdoor ook minder snel verdampen.

Je hoeft je planten en bloemen niet elke dag te besproeien. Eén tot een paar keer per week is genoeg.

De juiste techniek voor het bewateren van je planten is door het water uit de kraan maar half open te zetten. Een langzame, lange bevloeiing is altijd vele malen beter dan een krachtige korte bevloeiing. Zo krijgt het water genoeg tijd om te worden opgenomen door de grond wat weer een betere basis biedt voor de plant om stevige en diepe wortels in te kweken. Pas echter wel op dat je ook weer niet teveel water geeft, dit kan de plant verstikken of schimmels en ziektes veroorzaken.